Kuidas töötavad coachid sisemiste piirangutega?

Uue aasta algus on alati põnev ja paljulubav periood. Paljud inimesed kogevad sel ajal ideede voolamist, värsket motivatsioonipuhangut ning siis seatakse ka ambitsioonikaid isiklikke eesmärke. Ometi taipab enamik meist jaanuarikuu lõpul, et tugevast tahtejõust ja selgetest eesmärkidest tavaliselt ei piisa.

Uuringud näitavad, et umbes 80% uusaastalubadusi andnud inimestest loobub nende täitmisest juba veebruari teise nädala alguses.

Mis siis juhtub meie innukusega saavutada uue aasta alguses seatud eesmärke? Tundub, et niipea, kui hakkame mõtisklema kõigi pingutuste ja tegevuste üle, mida eesmärkide saavutamiseks teha tuleb, hakkab meie meel meile vastu töötama. Mõtetes hakkavad keerlema mineviku ebaõnnestumised ja luhtunud algatused.

Minevikku meenutades tundub meie praegune eesmärk aina ähmasem, hirmutavam ja isegi saavutamatu. Motivatsioon asendub läbikukkumishirmuga. Järk- järgult kaotame aga oma selge visiooni täielikult silmist, langeme tagasi mugavustsooni, vanade harjumuste ja rutiinide rüppe, mis ei aita meil kuidagi edasi liikuda. Kui me isegi ei ürita oma eesmärke saavutada, tekivad meil sisemised piirangud, mis halvavad meie võime eesmärke reaalsuseks muuta.

Ükskõik, kas coach soovib tegeleda iseenda sisemiste piirangute lahendamisega või aidata oma klientidel piiranguid läbi töötada, on ta varustatud tõhusate coachingu tööriistadega, mis on parimad selleks, et erinevaid piiranguid eemaldada. Lahendusekesksel coachingul tehakse mitmeid harjutusi, mis on tõhusad just sisemiste piirangutega tegelemiseks, luues selles valdkonnas edukaid lahendusi.

Selles artiklis heidame pilgu ühele väga heale tööriistale, mida lahendusekesksed coachid kasutavad selleks, et luua positiivseid tegevusele suunatud plaane. See harjutus on “Kujutletav mina“ (The as If Frame). Tegu on kogu coachingu tuumaga ja selle tõhusaks alustalaks on üksainus küsimus.

Kui ma elaksin oma parimat ja täisväärtuslikku elu juba täna, siis mida ma praegu teeksin ja kuidas oma elu korraldaksin?

Coach teab, et eelnevatel ebaõnnestumistel ja negatiivsel minevikul ei ole tegelikkuses mingit jõudu. Need ei takista kedagi, et piirangutest vabaneda. Sisemised piirangud sünnivad hirmust ja piiravatest uskumustest, millest võib üle saada “Kujutletava mina” harjutusega. Näiteks võib coach paluda kliendil visualiseerida oma positiivseid võimeid ja enesekindlust ning sellest motiveerivast seisundist lähtuvalt luua ka tegevusele suunatud samme.

Kasutades oma töös ” Kujutletava mina” harjutust, saab coach luua eesmärgi saavutamisest eduka pildi. Enamikele inimestele on just see pöördepunkt, mis aitab neil negatiivsest sisekõnest lahti lasta, kuid sellest üksi ei piisa, et täielikult sisemistest piirangutest vabaneda. Sellele lisaks tuleb kasutada ka lahendusekeskset kujutletava mina harjutust.

Kujutletava mina harjutus keskendub just praeguses hetkes positiivsete tulevikuvisioonide loomisele ning see omakorda aitab vabaneda sisemistest piirangutest.

 

Autor: Erickson Coaching International