Kuidas mina saan muutusi luua?

Kord oli mul klient, kes tuli minu juurde selleks, et saada nõu ja tuge enda uue ettevõttega alustamisel. Tal oli olemas varasem kogemus ja teadmised, kuidas oma soov täide viia, aga siiski ei olnud ta sellega algust teinud. Miski justkui hoidis teda tagasi. Ta eeldas, et tal oleks vaja paika panna konkreetsed eesmärgid koos välise abiga, kuid peale kümneminutilist vestlust saime aru, et need olid tema sisemised uskumused ja hirmud, mis teda tegelikult tagasi hoidsid. Selleks, et ta edasi liikuda saaks, oli tal vaja märgata enda sisekõne ja muuta enda uskumusi. Kui olime teinud tõelise probleemi nähtavaks, toimus tema tegevustes kohene muutus.

Tegeledes muutustega, olen neid alati kategoriseerinud selle järgi, kas tegemist on planeerimata või planeeritud muutustega.

Planeerimata muutused on, nagu nimigi ütleb, planeerimata ehk nad on ootamatused meie elus, mis esitavad väljakutse meie toimetulekule. 

Planeeritud muutused on aga need, mille kujunemisele ja kulgemisele saame ise kaasa aidata. Selles kategoorias toimub omakorda jagunemine. On n-ö füüsilise maailma muutused, mille puhul muudame midagi väliselt (kolime uude kohta, planeerime perelisa) ja on sisemised muutused, mille puhul ei pruugigi välismaailma silmis midagi teistmoodi olla.

Meie sisemised muutused nõuavad rohkem tähelepanu, sest nende puhul töötame oma alateadvusega ja astume oma mugavustsoonist välja. Protsessi usaldamise muudab veelgi keerulisemaks tõsiasi, et enamasti ei toimu muutused kiirelt, vaid võtavad oma aja. Motivatsiooni jätkata muutuste elluviimist tuleb alles siis, kui hakkame nägema esimesi väikseid tulemusi. Coachina olen olemas ka nendel hetkedel, mil edusamme veel näha ei ole. Aitan neid muutusi märgata ja näha, mis veel peidetuks on jäänud. 

Pea meeles: üksik liivatera ei ole liivaloss. Lisades kolmanda ja neljanda tera ei ole ikka veel lossi. Aga ometi on liivalossid olemas. Toetan just sisemisi muudatusi alateadvuses ja harjumustes, sest sellised muutused on püsivamad ja aitavad kaotada piirangud teel eesmärkide poole.

“Kõige püsivam ja tõhusam viis olukorra muutmiseks on muuta iseennast” David Gershon

Teadlik muutus algab iseenda “Minaga” tutvumisest. Oma Minaga tutvumine tähendab arusaamist, millised on meie uskumused, mõttemustrid ning millised on meid toetavad tegevused ja harjumused. Kui sinu praegusest Minast on midagi puudu või oled millegi osas rahulolematu, tuleb sellega tegeleda.

Visioon ja afirmatsioonid- liivalossi vundament!

Enda muutmiseks ja eesmärkide saavutamiseks vajad sa kahte asja: visiooni, mis aitab sul meeles hoida, kuhu sa teel oled, ja afirmatsioone, mis sulle selleks teekonnaks jõudu annavad. Kui oled loonud enda visiooni ja afirmatsioonid, on sul alati olemas vahendid, mille abil saad juurde enesekindlust ja lootust. Nad kannavad sind pikalt ka siis, kui su teel tekib mõõnaperiood. 

Olen märganud, et kui mul on tugev visioon ja enda loodud afirmatsioonid selle toetamiseks, siis tuleb justkui kogu maailm mu eesmärkide poole püüdlemisele appi ning kohtan õigel hetkel õigeid inimesi.

Järjepidevus- liivalossi karkass!

Edu võti iseenda sisemises muutuses on uute oskuste kordamine igapäevaselt. Ajus kinnistub kõik see, mida kordame. Jah, see ei ole lihtne protsess, kuid tasuv. Tuleb ka aru saada, et kasvab see, millele me energiat anname ja millesse tegelikult usume. Kui olen iseendaga ühenduses ja loon visiooni, mille täitumisse ma täielikult usun, tekib tunne, et olen täiesti peatamatu. Peatumatu iseenda loodud piirangute, hirmu ja ka eluteel tulevate takistuste ees.

Ehita oma lossi liivatera liivatera haaval. Ja peagi märkad, kuidas keskendumine enda “Minale” toob sulle eduelamusi. 

Mida rohkem elamusi, seda rohkem motivatsiooni ja rohkem jõudu jätkata oma visiooni teekonnal. Luban, et nii toimides muutub su elu tasakaalukamaks, rõõmsamaks ja on just selline nagu sina seda soovid.

 

Kodulehe sisu ei ole lubatud jagada kasumi teenimise eesmärgil.